Kies de beste legkippen

Kippen houden is een leuke hobby en schenkt in de eerste plaats veel vreugde.
Wat ook jouw motivatie is? Er zijn zoveel goede redenen voor het houden van enkele kippen.
Denk maar aan het plezier van het voederen of op tijd en stond een lekker vers eitje als beloning.
Uit ecologisch oogpunt zijn onze gevleugelde vrienden zeer waardevol. Want in samenwerking met de compostbak worden bijna al onze keukenrestjes gerecycleerd. Ook in de strijd tegen onkruid en schadelijke insecten zijn ze een grote hulp. Niet voor niks dat al heel wat gemeenten kippen aan hun inwoners aanbieden om de GFT-afvalberg te helpen beperken. 

Zo maak je zelf het beste kippehok
Maak de juiste keuzes
Wil je graag kippen houden, ook hier ‘bezint voor je eraan begint’. Kan je voor de dieren voldoende tijd en ruimte voorzien? Kippen zijn minder veeleisend dan de meeste andere huisdieren, maar hebben wel elke dag het juiste voedsel en vers water nodig. De juiste aandacht en verzorging zorgt voor gezonde dieren.
 Kies een diervriendelijk kippenhok
Aan welke vereiste voldoet een goed kippenverblijf?
De juiste constructie bepaalt hoe praktisch en diervriendelijk het hok zal zijn. Hoeveel ruimte hebben onze legkippen nodig? Wat is de beste plaats om de zitstokken en legnesten te voorzien? Het zijn enkele van de vele vragen die we ons als kippenhouder terecht stellen.
Zo maak je zelf het beste kippehok
Wat is de beste soort legkip?
Afhankelijk van je verwachtingen en beweegredenen om kippen te houden zal je keuzes dienen te maken.
Voor welk ras ga je kiezen? Want elk ras heeft specifieke eigenschappen en behoeften. De moderne kruisingen of hybride-rassen zijn speciaal gefokt om veel eieren te leggen. Maar misschien kies je wel bewust voor de schoonheid en de sterke troeven van een streekeigen ras. Meehelpen een stukje cultuurerfgoed in stand houden is een nobel werk.
Ga je kuikens zelf opkweken of kies je liever direct voor de aanschaf van bijna volwassen dieren?
U kunt ervoor kiezen om enkel hennen te houden of misschien wil je wel genieten van wat haantjesgedrag in de kippenren en neem je er ook een kraaiende vriend bij.
Met succes kippen houden is beslist het resultaat van de juiste informatie en een goede voorbereiding. Hoe kies je voor de juiste huisvesting ? Uit wat bestaat een goede voeding ? 
Zo maak je zelf het beste kippehok

Reacties